© Stichting Clintel/zaterdag 28 december 2024
Terugblik 2024:
Doorbraak Clintel
Het is eind 2024, tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wij beschouwen 2024 als het jaar van de doorbraak van Clintel en een van de foto’s die daarbij hoort is bovenstaande, die van de première van Climate: The Movie in het uitverkochte Figi-theater in Zeist. Enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat 600 mensen af zouden komen op een kritische klimaatdocumentaire van 1 uur en 20 minuten. Maar zie hier, het is 2024 en het gebeurt. De tijd is er blijkbaar rijp voor. Steeds meer mensen ageren tegen de eindeloze stroom van angstverhalen over klimaat en prikken er doorheen.
Tom Nelson
De makers van Climate: The Movie, producent en podcastmaker Tom Nelson (aanwezig in Zeist) en filmmaker Martin Durkin, waren zo enthousiast over de vertoning in Zeist dat ze Clintel vroegen de verdere promotie van de film op zich te nemen. Dus dat zijn we gaan doen. Dankzij de ongelooflijke inzet van vrijwilligers uit de hele wereld is er ondertiteling gekomen in ongeveer 30 talen, allemaal te vinden op ons Youtube-kanaal. Daarnaast is de film zelfs in twee talen nagesynchroniceerd. In het Duits en in het Spaans. In Hamburg organiseerden we een Duitse première van de film. Wie weet komt er een Spaanse première in 2025.
Brunssum
We trokken ook met de film het land in en dat leverde een memorabele gebeurtenis op. Nadat eerst Lumière in Maastricht de film cancelde (nadat we al overeenstemming hadden bereikt over de zaalhuur) verbood de burgemeester van Brunssum min of meer de vertoning van de film in haar gemeente. Dit werd opgepikt door de media, o.a. dagblad de Limburger, die Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht aan het woord liet. “Inhoudelijke bemoeienis met meningsuitingen vooraf is in strijd met het censuurverbod”, zegt Schlössels in het artikel in De Limburger. “Mij lijkt dat de gemeente hier te ver gaat.”
Clintel heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman maar wacht nog altijd op antwoord.
Clintel on Tour
We trokken niet alleen het land in met Climate: The Movie. We organiseerden ook meerdere bijeenkomsten in wat voorheen de Clintel Klimaatkamers heette maar nu is omgedoopt tot Clintel on Tour. Deze bijeenkomsten stonden vaak in het teken van de bouw van windmolens die bij de bevolking tot grote onrust leidt. De eerste twee bijeenkosmten waren in Daarle en Enschede. In Enschede werd de deur geblokkeerd door XR. Daarna volgden nog events in Meppel, Langedijk en Nederweert. Op onze website begonnen we ook een interviewreeks met mensen wiens leven ernstig verstoord is door de komst van windturbines. In Nederweert gaf Bert Weteringe van het boek Windhandel een zeer informatieve lezing die inmiddels op ons Youtube-kanaal staat.
Clintel jubileumcongres in Roelofarendsveen
Clintel bestond dit jaar 5 jaar en daarom besloten we ons eerste echte congres te organiseren. Het vond plaats in juni in Roelofarendsveen. We hadden uitstekende sprekers uit eigen land zoals Hessel Voortman (over de zeespiegel) en Theo Wolters over de energietransitie, maar ook enkele bekende en spraakmakende sprekers uit het buitenland zoals Willie Soon (over de rol van de zon), Gregory Wrighstone, de directeur van de CO2 Coalition (CO2 is een zegen) en Jacob Nordangård over de herkomst van de klimaatagenda.
De Klimaatoptimist
We organiseerden ook nog enkele lezingen in Antropia, Driebergen, wat een beetje onze thuishaven aan het worden is. Zo sprak daar Arnout Jaspers, bekend geworden door zijn boek De Stikstoffuik, over zijn nieuwe boek De Klimaatoptimist. Jaspers is vaste auteur bij Wynia’s Week. Zijn lezing staat hier.
En we sloten het jaar af met de belangrijke lezing van Benny Peiser van de Global Warming Policy Foundation over het internationale klimaatbeleid. De politieke consensus rond klimaat, d.w.z. dat partijen links en rechts van het spectrum het Netto Nul-beleid steunen, is volgens hem voorbij.
Het Windmolendrama
De volgende doorbraak voor Clintel vond eind oktober plaats. Tweede Kamerlid Henk Vermeer van de BBB nam het Clintel-rapport Het Windmolendrama, geschreven door onderzoeksjournalist Elze van Hamelen, in ontvangst en stelde direct Kamervragen. Ook gebruikte hij het rapport om een oproep te doen tot een moratorium voor wind op land. Zijn motie in de Kamer daarvoor kwam er nog niet doorheen, maar duidelijk is dat ook in Nederland de politiek aan het schuiven is. Voor het eerst gebruikt een coalitiepartij openlijk de informatie van Clintel in de Kamer.
Lees meer over het rapport en hoe het aan te schaffen hier.
Columniste en podcastmaakster Marianne Zwagerman van Dwarsnieuws deed – in tegenstelling tot het merendeel van de media – wel recht aan het rapport: “Als nou érgens de democratie, de rechtsstaat, de volksgezondheid en de belangen van de dieren buiten spel staan, is het bij plaatsing van windmolens.” Lees hier de inleidende tekst op haar goedbekeken video.
De presentatie die Elze van Hamelen op 31 oktober in Almelo gaf staat hier.
Elze van Hamelen gaf ook dit uitgebreide interview bij De Andere Tafel/Café Weltschmerz.
The Frozen Climate Views of the IPCC
In 2024 hebben we onze spraakmakende analyse van het zesde IPCC-rapport, The Frozen Climate Views of the IPCC, vertaald naar het Nederlands, Duits en het Deens. Alle edities zijn aan te schaffen in onze webshop. Andy May en Marcel Crok werkten het boek ook om naar een wetenschappelijk artikel dat dit jaar gepubliceerd werd in de American Journal of Economics and Sociology.
Daarnaast vertaalden we het boek A Very Convenient Warming van Gregory Wrightstone naar het Nederlands: Een Welkome Opwarming.
Guus Berkhout zat ondanks zijn leeftijd ook niet stil. Hij is steeds meer geïnteresseerd geraakt in de onderliggende problematiek: het falen van de politiek, de uitdijende bureaucratie en wat daartegen te doen. Dit leidde de afgelopen jaren eerst tot een trilogie over het zakenkabinet en dit jaar tot een heel nieuw boek: Een Masterplan voor de Toekomst van Nederland.
Plannen 2025
Hoewel 2024 wat ons betreft het jaar van onze doorbraak was, betekent dit helaas niet dat onze missie al geslaagd is. Het Europese klimaatbeleid leidt op dit moment – door de extreem hoge energieprijzen in Europa – tot grote problemen voor de industrie en het bedrijfsleven. Steeds meer ondernemers besluiten Nederland en de EU te verlaten. Dat moet snel stoppen voordat het te laat is. Wat kunnen wij daaraan doen? Het minste dat we kunnen doen is telkens opnieuw aandacht voor deze problematiek te vragen. De Global Warming Policy Foundation is in Engeland vrij succesvol met hun website netzerowatch.com waar ze dagelijks wijzen op de problemen en de kosten van het Netto Nul-beleid. Clintel is nu van plan hetzelfde te doen voor de rest van Europa en daarvoor hebben we gekozen voor de url greendealwatch.com. Op die – nog te bouwen website – willen we analyses en commentaren publiceren over het Europese klimaatbeleid. Het is een zeer ambitieus project, naast de al bestaande websites clintel.nl en clintel.org die we ook niet willen verwaarlozen. We hopen dat steeds meer ondernemers de noodzaak van deze informatievoorziening gaan inzien en deze nieuwe website financieel willen gaan steunen. We gaan op korte termijn op zoek naar experts in Europa die kunnen bijdragen aan deze site. Mocht u zich aangesproken voelen, neem dan gerust contact met ons op via office@clintel.org.
Wij wensen jullie alle goeds voor 2025, gezondheid en geluk, en wij zijn er klaar voor om ook in 2025 bij te dragen aan een open samenleving, waarin alle argumenten rond klimaat en energie in het publieke debat gehoord mogen worden.
Hartelijke groet
Guus Berkhout, president Clintel
Marcel Crok, directeur Clintel
In Memoriam
Eduard Harinck
Op 21 december jongstleden bereikte ons het droeve bericht dat Eduard Harinck is overleden. Eduard was internationaal waarschijnlijk verreweg de bekendste Clintel-man. Hij was onvermoeibaar in het ontvangen en weer doorsturen van interessante klimaatberichten. Hij was de spreekwoordelijke spin in het Clintel-web. Hij had diverse mailinglijsten en schroomde ook niet om opponenten te bestoken met informatie uit het Clintel-netwerk, nooit drammerig maar op beleefde en vaak humorvolle wijze.
Bovenstaande foto werd ons toegestuurd door Case Smit uit Australië die Eduard thuis bezocht. Case schreef:
“Yes, Eduard’s passing is a sad and significant loss.
Thought you might like this photo that I took in 2022 of Eduard in his typical activity. (No, that bird is not sitting on his head).”
Iemand uit Hongkong schreef:
“Very sad to read about Eduard. Never met him, from his e-mails he seemed very youthful and full of energy – got the impression he was a newly eager enthusiastic Phd graduate.
Will miss my inbox receiving messages from him – he was brilliant at keeping us together and smoothing and cooling heated debates.”
Het zal onmogelijk zijn om een vervanger voor Eduard te vinden. We zullen zijn diverse mailinglijsten bestuderen en kijken hoe we daar in de toekomst gebruik van kunnen maken, zodat al zijn inspanningen niet verloren gaan. We zullen hem missen. We wensen zijn vrouw Joukje veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
Bedankt voor jullie steun!
Al het werk dat Clintel in 2024 verzet heeft was onmogelijk geweest zonder jullie steun! Wij willen jullie daarvoor hartelijk bedanken. Het aantal donateurs blijft gestaag groeien en ook het aantal vrienden van Clintel is verder gegroeid naar nu zo’n 725. Die brede steun vanuit de samenleving is voor ons erg belangrijk.
Clintel is een ANBI-stichting wat inhoudt dat uw donatie aan Clintel vanaf een bepaalde drempel belastingaftrekbaar is. Bij periodiek schenken is uw donatie zelfs onmiddellijk belastingaftrekbaar.
Wij hopen dat jullie ons ook in 2025 blijven steunen in deze missie. Dat kan op vele manieren. Je kan direct zelf een bedrag overmaken aan Clintel. Je kunt via een formulier doneren, eenmalig of maandelijks. Of vanaf minimaal 100 euro per jaar vriend worden van Clintel worden.
Nalaten
Clintel heeft dit jaar voor het eerst een legaat ontvangen en er zijn enkele mensen die ons hebben opgenomen in hun testament. We zijn hiervoor zeer dankbaar. Klimaat is uitdrukkelijk iets van lange tijdschalen en gericht op de nabije maar ook de verre toekomst. Clintel hoopt bij te dragen een meer optimisme over de toekomst zodat onze kinderen en kleinkinderen zonder angst hun leven kunnen leiden. Meer informatie over nalaten vindt u hier op onze website.
Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1950 wetenschappers en deskundigen.
Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door Vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2024 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org