© Stichting Clintel/donderdag 23 november 2023
Historische zege, ook voor klimaatrealisme in Nederland
Natuurlijk, de historische overwinning van PVV had in de eerste plaats te maken met het thema immigratie. Maar laten we niet vergeten dat PVV al jaren ook een zeer klimaatkritische partij is. In geldverslindende klimaatplannen (lees: CO2-reductie) ziet de partij niets. Dit staat er in het verkiezingsprogramma:
“Al tientallen jaren worden we bang gemaakt voor klimaatverandering. Hoewel de voorspelde rampscenario’s – over de wereld die zou vergaan – door de jaren heen steeds extremer werden, is geen daarvan ooit uitgekomen.
We moeten ons niet langer bang laten maken. Nederland is een slim land: we hebben de beste wateringenieurs ter wereld. Jaren geleden al zei onze Deltacommissaris dat we in de veiligste delta ter wereld wonen, dat we goed beschermd zijn en dat er geen reden is voor paniek.
Het klimaat verandert altijd, al eeuwenlang. Bij veranderende omstandigheden passen we ons aan. Dat doen we door verstandig waterbeheer, door het verhogen van de dijken wanneer dat nodig is en door ruimte voor de rivier. Maar we stoppen met de hysterische reductie van CO2, waarmee we als klein landje ten onrechte denken het klimaat te kunnen “redden”.
Nederland is verantwoordelijk voor nog geen half procent van de totale mondiale CO2-uitstoot. In antwoord op vragen van de PVV gaf de minister toe dat zijn klimaatpakket met 122 maatregelen zou leiden tot een mindere opwarming van de aarde van slechts 0,000036 graden. Wat Nederland hiermee aan CO2 bespaart, wordt door China volledig tenietgedaan in minder dan één dag. En dat allemaal voor € 28 miljard! Met realisme heeft het niets te maken; met klimaatideologie en grootheidswaan des te meer.
En voor deze onbetaalbare waanzin moet onze hele manier van leven op de schop: onze kolencentrales worden gesloten, terwijl er in Azië vele honderden worden bijgebouwd. Onze huizen gaan voor vele tienduizenden euro’s van het gas af, terwijl gas de schoonste fossiele brandstof is. Ons land wordt volgepropt met afzichtelijke windturbines, terwijl omwonenden daar letterlijk ziek van worden. Ze willen ons aan de warmtepomp en de elektrische auto, terwijl ons elektriciteitsnet – ooit één van de betrouwbaarste ter wereld – het nú al niet meer aankan. We moeten minder vliegen, minder vlees eten; het houdt maar niet op.
De PVV zegt: nee, dat gaan we mooi níét doen! De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder. Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s, maar meer geld voor onze mensen.
De energierekening is de afgelopen jaren naar recordhoogte gestegen. Vele honderdduizenden mensen leven in energiearmoede. Dit jaar stijgt de gemiddelde energierekening met vele honderden euro’s. Meer dan de helft daarvan komt door hogere belastingen! De energiebelasting die de Nederlanders over hun gasverbruik betalen, behoort tot de hoogste van heel Europa. De Nederlanders worden gewoon uitgeknepen. Daarom wil de PVV de energiebelasting én de BTW op energie verlagen.”
Vijf jaar geleden won FvD de Provinciale Staten-verkiezingen met klimaat als belangrijk thema. Dit jaar won BBB de provinciale verkiezingen met een kritisch standpunt over stikstof. Er zijn dus genoeg aanwijzingen dat veel burgers genoeg hebben van gedram over klimaat en stikstof. Dit ondanks massale steun van de media die dag na dag op alarmistische wijze over deze onderwerpen berichten.
Er is geen klimaatcrisis
Clintel is een denktank en staat boven de politieke partijen. Wij hebben dan ook geen bemoeienis gehad met welk partijprogramma dan ook. Dat neemt niet weg dat wij het grotendeels eens kunnen zijn met wat PVV in haar partijprogramma over klimaat en klimaatbeleid heeft geschreven.
Wij stellen in onze World Climate Declaration (nu wereldwijd ondertekend door 1850 wetenschappers en experts waaronder twee Nobelprijswinnaars) dat er geen klimaatcrisis is, ook niet als je zou erkennen dat CO2 het merendeel van de opwarming sinds 1850 heeft veroorzaakt. Geen klimaatcrisis betekent geen paniekvoetbal spelen in je klimaatbeleid.
Wij constateren al jaren dat het huidige klimaatbeleid onhaalbaar en onbetaalbaar is, zoals Marcel Crok in 2018 in Elsevier schreef. Toen al dook het getal op van 0,0003 graden minder opwarming, als gevolg van 50% CO2-reductie in Nederland.
De kiezer heeft nu ook een stem uitgebracht tegen onhaalbaar en onbetaalbaar klimaatbeleid. Het is dus tijd voor een regering die pas op de plaats maakt wat betreft overambitieus klimaatbeleid. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Het is ook hoog tijd dat de media een meer open houding gaan aannemen ten aanzien van andere klimaatvisies zoals die van Clintel.
In zijn meest gloedvolle speech van de hele campagne zei Timmermans, nadat de uitslag bekend werd, dat Nederland niemand laat vallen. Dit advies zou bij uitstek voor de linker partijen zelf moeten gelden. Zij zullen meer begrip moeten gaan tonen voor andere visies van burgers over klimaat, over stikstof en over immigratie. Alleen als zij hun positie van morele superioriteit gaan opgeven zullen ze in de toekomst meer kans op succes hebben. In de speeches gisteravond was daar vooralsnog niks van te merken.
We wisten dat bij het klimaatbeleid de wal ooit het schip zou gaan keren. Wellicht kunnen we over tien jaar vaststellen dat dat moment 22 november 2023 was.
Zeer succesvol bezoek Prof. Steven Koonin aan Nederland
Fundamentele klimaatkritiek uit ‘onverdachte’ hoek. Dat is een goede beschrijving van Onbeslist, het boek van prof. Steven Koonin, dat Clintel onlangs in samenwerking met Succesboeken.nl heeft vertaald en gepubliceerd (bestel hier).
Ter ere van de lancering was Koonin, voormalig topadviseur op het gebied van klimaat in de regering-Obama, twee dagen lang op bezoek bij Clintel in Nederland.
In een uitverkocht Antropia in Driebergen hield hij een gloedvol betoog over zijn boek gevolgd door een uitgebreide Q&A met Marcel Crok. Kijk deze avond hier terug.
Ten tweede sprak hij op het energiesymposium “Towards a more graceful energy transition” in Baarn. Zie deze tweede presentatie: hier
Lees het inleidende artikel over de twee lezingen van Koonin hier.
Sla je slag voor de feestdagen in de Clintel-webshop
Sinds kort heeft Clintel een heuse webshop. In deze Clintel-webshop vind je vrijwel al onze publicaties, zoals Onbeslist, de vertaling van het succesvolle boek van Steven Koonin. Maar uiteraard ook onze kritiek op het IPCC-rapport: The Frozen Climate Views of the IPCC.
Met ieder boek dat je bestelt in de webshop steun je ook het werk van Clintel!
Je vindt er ook andere interessante producten van buiten Clintel, zoals het nieuwe boek Windhandel van Bert Weteringe, over de ernstige nadelen van windturbines. Weteringe gaat ook artikelen voor Clintel schrijven.
Cartoons by Josh
Een bijzonder item in de Clintel-webshop is de klimaatkalender van Josh. Hij is internationaal de bekendste klimaatcartoonist. Voor 2024 is via Clintel de klimaatkalender te koop, die hij jaarlijks uitbrengt. Alleen humor kan ons immers op de been houden in deze interessante tijden. De kalender is op A4-formaat (uitgeklapt A3) en staat boordevol cartoons over klimaatverandering, klimaatbeleid, net-zero, energie, milieu en politiek. Een prachtig cadeau voor 5 december of de kerst.
De Verdwenen Hittegolven van het KNMI revisited
De strijd over de Verdwenen Hittegolven van het KNMI duurt voort. Onlangs verscheen een artikel van KNMI-onderzoeker Theo Brandsma over trends in temperatuurextremen, waaruit valt af te leiden dat het KNMI niet van plan is de omstreden homogenisatie van 2016, waardoor plotsklaps een groot aantal hittegolven uit de eerste helft van de 20e eeuw uit de boeken verdween, fundamenteel te herzien. Hoofdauteur van de kritische tegenpublicatie uit 2021, Frans Dijkstra, heeft nu op het recente artikel van Brandsma gereageerd.
“Het KNMI zet de hakken in het zand. Met hoog overvliegende trends over lange perioden en grote onzekerheidsmarges in die trends, probeert Brandsma aan te tonen, dat het allemaal niets uitmaakt. Op zichzelf kan dat wel kloppen. De onzekerheidsmarges in de van dag tot dag gehomogeniseerde temperaturen zijn waarschijnlijk groter dan de correcties die zijn aangebracht. Dan blijft de grote vraag staan: waarom zijn die correcties dan toch aangebracht? En waarom zal het KNMI – gezien dit statement van Brandsma – daar geen rectificaties op aanbrengen?”
Lees het hele artikel van Rob de Vos over deze slepende kwestie met een link naar een uitgebreide reactie van Dijkstra hier.
Nieuwe Clintel-video’s: Marcel Crok bij Holland Gold en Guus Berkhout over toekomst NL
Op het recente drukbezochte evenement Holland Gold G3 in Ede werden de drie thema’s geopolitiek, geld en groen besproken. Bij het laatste thema gaf Marcel Crok een presentatie over de al dan niet bestaande klimaatcrisis. Aanvankelijk wilde de organisatie Marcel in debat laten gaan met een klimaatwetenschapper die zich wél zorgen maakt over de staat van het klimaat. Helaas werd er niemand gevonden die met Marcel in debat wilde..
Marcels presentatie is een aanrader. In een half uur heb je de belangrijkste argumenten netjes op een rijtje. Bekijk zijn hele presentatie hier.
Ook nieuw is de serie video’s waarin Clintel-president Guus Berkhout uitlegt wat er volgens hem moet gebeuren met het bestuur van Nederland. Hij doet dit aan de hand van zijn recent geschreven trilogie over dit onderwerp: De Toekomst van Nederland.
Lees de toelichting op de videoreeks met de links naar iedere afzonderlijke aflevering hier.
Denken en schenken aan Clintel
Met rasse schreden naderen we het einde van het jaar. December is al heel dichtbij, de feestmaand waarin we vieren en aan elkaar schenken. Wil je daarbij ook aan stichting Clintel denken?
De donkere wolken van nóg meer ingrijpend klimaatbeleid komen op ons af. Een goed
onderbouwd tegengeluid blijft – ook na de verkiezingen van gisteren – bittere noodzaak om tegenwicht te bieden aan de klimaatpaniek.
Clintel blijft zich daar graag en vol passie voor inspannen maar daarbij is ieders hulp onmisbaar. Ook jouw hulp! Want Clintel is geheel onafhankelijk en ontvangt géén subsidie en geen geld van de Postcode Loterij.
Clintel heeft ANBI-status waardoor je gift fiscaal aftrekbaar is. Zo kun je méér bijdragen
zonder dit aan je netto-gift te merken. Steun Clintel nog dit jaar met een (extra) donatie en draag zo bij aan een mooiere toekomst. Een toekomst waarin onze welvaart en vrijheden gewaarborgd zijn en niet onnodig worden opgeofferd op het altaar van de ‘klimaatreligie’.
Elke bijdrage, klein of groter, telt mee en legt gewicht in de schaal. Alvast heel veel dank!
Er zijn diverse opties. Je kunt maandelijks of eenmalig een donatie doen (of zelf een bedrag overmaken). Je kunt vanaf 100 euro/jaar Vriend van Clintel worden. Dan ontvang je een boek cadeau als welkomstgeschenk en je kunt dan gratis naar onze bijeenkomsten. Je kunt ook een periodieke schenking doen.
Neem bij vragen gerust contact op via office@clintel.org
Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1800 wetenschappers en deskundigen.
Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org