De impact van het klimaatbeleid en de energietransitie
Clintel on Tour met Marcel Crok in samenwerking met Energie Alternatief Drenthe.

Donderdag 25 april 2024, inloop 19.30, aanvang 20.00. Toegang gratis, graag wel even aanmelden.
Locatie: De Samenstroom, Groenmarktstraat 2 Meppel (Parkeren bij P3, parkeergarage De Kromme Elleboog).

Voor deze editie van Clintel on Tour organiseren we samen met Energie Alternatief Drenthe een avond over de impact van het klimaatbeleid en de energietransitie.
Marcel Crok, onderzoeksjournalist en medeoprichter van Clintel verzorgt een lezing over dit thema, dat bewoners in Drenthe flink bezighoudt.

Energie Alternatief Drenthe bestaat uit bezorgde Drentenaren die het plaatsen van windmolens in Drenthe willen voorkomen en ervoor pleiten om gas en atoomstroom als groene en duurzame alternatieven op te nemen in de energietransitie.
Doel is inwoners breed te informeren over klimaatverandering en de energietransitie met feiten en objectieve gegevens.

Programma:

  • 20.00 – 20.40 uur: Marcel Crok geeft in zijn lezing een objectieve kijk op klimaatverandering en klimaatbeleid
  • 20.40 – 21.00 uur: Wilco Alteveer, coördinator van Stichting Tegenwind geeft een presentatie over Windturbines en gezondheid, regelgeving in NL en actuele ontwikkelingen.
  • 21.00 – 21.45 uur: Vragenronde
  • Lobby open tot 22.30 uur.

Over Marcel Crok

Onderzoeksjournalist Marcel Crok volgt het klimaatdebat op de voet. Een kritisch artikel over een omstreden klimaatgrafiek leverde hem in 2005 de Glazen Griffioen op, een aanmoedigingsprijs voor wetenschapsjournalisten.
In zijn boek ‘De staat van het klimaat’ uit 2011 onderzocht Crok de rol van CO2 in de recente opwarming op aarde en hoe gedegen rapporten van het IPCC – het klimaatpanel van de Verenigde Naties zijn, die de schrik er wereldwijd al jaren in houden.
In 2019 richtte Marcel Crok samen met emeritus hoogleraar Guus Berkhout (TU Delft) de Stichting Climate Intelligence (Clintel) op, een denktank en waakhond die eerlijke en objectieve informatie over klimaatverandering en klimaatbeleid deelt. Clintel stelde de World Climate Declaration op met als boodschap: ‘Er is geen klimaatcrisis’, ondersteund door ruim 1900 onderzoekers en experts wereldwijd en vertaald in vele talen.
In 2023 publiceerde Crok samen met de Amerikaan Andy May en onderzoekers uit het Clintel-netwerk het boek ‘The Frozen Climate Views of the IPCC’. In het boek bekritiseren ze het zesde IPCC-rapport.

Foto’s: Roy Manuhutu

Verder bij Clintel on Tour:

  • 4 april: Clintel on Tour in samenwerking met Stichting Tegenwind Daarle/Wierden over de impact van grootschalige energieopwekking met windturbines. Bert Weteringe is een van de sprekers. Klik hier voor meer informatie, aanmelden is niet nodig.
  • 9 april: Clintel on Tour op de Universiteit Twente (Enschede), in samenwerking met Tegenwind Noord Oost Twente (NOT). Thema: de impact van grootschalige energieopwekking met windturbine. Bert Weteringe is een van de sprekers. Meer informatie & aanmelden.