© Stichting Clintel / donderdag 19 januari 2023
Visie Clintel-adviseur in Nederlands Juristenblad
In het Nederlands Juristenblad is prominent een wetenschappelijk artikel verschenen van Lucas Bergkamp, adviseur van Clintel. In dit coverartikel legt Bergkamp uit waarom rechterlijke emissiereductiebevelen in klimaatzaken waarschijnlijk ineffectief zijn en mogelijk zelfs contraproductief.
Clintel heeft zoals bekend een vordering ingediend om tussen te komen in het hoger beroep dat Shell tegen Milieudefensie heeft aangespannen (naar aanleiding van de eerdere uitspraak dat Shell haar CO2-emissies in 2030 in de hele keten met 45 procent moet hebben teruggebracht). Clintel wil in deze algemeen belang-zaak de wetenschappelijke en andere feiten, alsmede de rechten en belangen die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven, voor het voetlicht brengen. Immers, slechts op basis van volledige en juiste informatie kan het Hof een gefundeerd oordeel vellen. (Meedoen en doneren kan via onze speciale website voor deze zaak: klimaatzaakvandeeeuw.nl.)
Lees hier het artikel over dit onderwerp op clintel.nl
Clintel-lezing William van Wijngaarden op 26 januari
William van Wijngaarden, natuurkundige met Nederlandse roots en hoogleraar in Toronto, is binnenkort te gast bij Clintel. Op donderdagavond 26 januari geeft hij een publiekslezing in Schiphol-Rijk. Van Wijngaarden publiceert de laatste jaren geregeld kritische artikelen over het broeikaseffect samen met Will Happer. In deze lezing (in het Engels) zal hij stap voor stap toelichten hoe het broeikaseffect werkt en in hoeverre er sprake is van een klimaatcrisis.
De lezing vindt plaats van 19:30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19 uur); voorkennis is niet vereist. Boek je ticket direct via de website van onze samenwerkingspartner Café Weltschmertz. Het adres is Boeing Avenue 222, Schiphol-Rijk (parkeren kan onder het gebouw via de achterzijde; een ov-bus komt ook in de buurt).
(Let op: ’s middags wordt de lezing ook een keer gegeven in de nieuwe studio van Weltschmertz. Hier kunnen slechts 25 personen bij aanwezig zijn maar er zijn nog wat plaatsen over. Mocht je liever ’s middags willen komen, stuur dan een mailtje aan office@clintel.org met als titel “lezing Van Wijngaarden 14 uur”. Vol is vol)
Vrienden van Clintel kunnen gratis naar de lezing en hebben separaat hierover een uitnodiging ontvangen. Wil je ook Vriend van Clintel worden, meld je dan hier aan.
Naast deze lezing is op maandag 13 februari de eerste Clintel Kamer van het jaar en wel in Hillegom. Centraal staat de huidige energiecrisis en de relatie met de energietransitie. We hebben drie sprekers (Theo Wolters, Jon van Diepen en Roderick Thijssen) met zeer ruime ervaring op energiegebied. Marcel Crok modereert de avond. Het volledige programma staat online op clintel.nl, inclusief informatie over aanmelden. Ook deze avond is gratis voor Vrienden van Clintel.
Steven schrijft: klimaatnieuws uit Vlaanderen
De klimaathysterie is in Vlaanderen minstens zo sterk aanwezig als in Nederland. Sinds kort kunnen we de vinger nog beter aan de Vlaamse pols houden want Clintel.nl publiceert de klimaatartikelen van Steven Arrazola de Oñate, overgenomen van zijn website Steven schrijft.
Steven, auteur en opiniemaker uit Vlaanderen, is van opleiding luchtmachtofficier en heeft nu een verzekeringskantoor. Als liberaal in hart en nieren koos hij in eerste instantie voor de politieke partij Open VLD en nam daarvoor ook deel aan de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018, alsook voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in 2019. Steven ondervond echter steeds meer dat deze partij totaal niet (meer) liberaal is en hij besloot te breken.
Clintel heeft inmiddels al vier stukken van Steven gepubliceerd: hier, hier, hier en hier
Klimaatrealist Anton Wolthuis kijkt met frisse blik naar CO2
Naast Steven Arrazola de Oñate debuteerde ook ‘klimaatrealist’ Anton Wolthuis recent als auteur op Clintel.nl. Wolthuis studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en werkte vervolgens bij de Kernforschungsanlage Jülich, Volvo, Bosch en Nedschroef en als zelfstandige voor onder andere BMW, Volkswagen en TeleflexGFI. In 2006 zette hij het nationale innovatieprogramma HTAS voor de automobielsector in Nederland op (budget 236 miljoen euro).
Wolthuis verdiept zich nu, als gedeeltelijk gepensioneerde, opnieuw in fysica en het klimaat en streeft een middenpositie na tussen alarmisten en sceptici. “Ik vind het thema klimaat door haar fysische complexiteit en economische impact als fysicus ongelooflijk interessant. Maar ook maak ik me enorme zorgen over de vooringenomen wijze waarop politiek, milieuorganisaties, een groep wetenschappers maar ook media met deze thematiek omgaan. Er lijkt een hype te zijn ontstaan op basis van wankele modellen en niet-gevalideerde ‘feiten’. De negatieve gevolgen van deze hype zullen enorm worden voor onze westerse economie, welvaart, welzijn maar ook milieu. Daarom zal ik proberen – op basis van bewezen waarheden en echte fysica – een positieve rol te spelen om tot objectivering van deze thematiek bij te dragen. Hierbij streef ik uitdrukkelijk naar een positie als verbindende klimaatrealist tussen de polen van klimaat-fanatici en -sceptici.”
Lees de eerste beschouwing van Anton Wolthuis voor Clintel.nl: hier
Clintel zoekt vrijwilligers!
Clintel is flink aan het groeien. Steeds meer mensen beginnen door te krijgen dat er ook een andere kant zit aan het klimaatverhaal. Het aantal ondertekenaars van de World Climate Declaration groeit gestaag (nu vrijwel 1500), het aantal mede-eisers voor onze Klimaatzaak van de Eeuw groeit ook gestaag, naar nu bijna 2000. Ook het aantal donaties groeit, alleen nog niet zo hard dat we één of twee extra krachten kunnen inhuren. Dat laatste zou wel nodig zijn om verdere groei van Clintel mogelijk te maken en zo meer impact te hebben, impact in de klimaatdiscussie en impact op het klimaatbeleid met als einddoelen dat het wetenschappelijk klimaatdebat eindelijk openlijk gevoerd gaat worden en dat klimaatbeleid rationeel wordt en betaalbaar.
Mocht je Clintel een warm hart toedragen en mocht je tijd hebben, meld je dan aan als vrijwilliger. Wat voor hulp kunnen we zoal gebruiken?
1) We kunnen goed hulp gebruiken bij het organiseren van evenementen, zoals de lezing van William van Wijngaarden of de Clintel Kamers. Activiteiten zijn dan het promoten van het event, contacten onderhouden met bezoekers, soms het vinden van locaties etc.
2) Mocht je stukken kunnen vertalen naar het Nederlands vanuit het Duits of Engels, dan kunnen we je hulp ook goed gebruiken.
3) Wie goed brieven kan schrijven, bijvoorbeeld naar onze donateurs of mede-eisers in de rechtszaak, is ook meer dan welkom. We hebben nog vele mede-eisers extra nodig.
4) Het maken van video’s staat ook hoog op onze verlanglijst. Wie ons daarbij kan helpen, is meer dan welkom. (we snappen dat hier soms ook een vergoeding nodig is)
5) Wie goed is in het analyseren van data en het verwerken van data tot duidelijke grafieken, is ook van harte welkom. Uiteindelijk gaat de klimaatdiscussie vooral over het helder overbrengen van de boodschap.
6) We zijn op zoek naar iemand met verstand van databeheer. Ons adressenbestand begint uit te dijen en onze bestaande database barst uit zijn voegen. Wat is een wijze volgende stap?
Heb je andere kwaliteiten of ideeën, laat het ons ook gewoon weten. Zou je iets kunnen en willen doen, stuur dan een mailtje met korte motivatie naar office@clintel.org. We snappen dat niet iedereen vrijwilligerswerk kan doen. Voor sommige werkzaamheden is een (bescheiden) vergoeding op freelance basis mogelijk.
Steun Clintel, ook als je er niet meer bent
Dankzij betrokken medestanders zoals jij, kunnen we onze strijd voor betaalbare energie voortzetten. Het vergt een lange adem en vereende krachten. Nu, met het oog op onze klimaatzaak, maar zeker ook in de toekomst. Wist je dat je, ook als je er niet meer bent, Clintel kunt blijven steunen? Het kan door Clintel te benoemen in je testament.
‘Toen ik hoorde dat ik Clintel ook zo kan helpen, kwam ik meteen in actie’, zegt een van de vaste vrijwilligers van Clintel. ‘Ik heb geen partner of kinderen en de familiebanden zijn verwaterd. Als ik niks doe en geen wettelijke erfgenamen (familie) meer heb, vervalt mijn erfenis aan de staat! Het laatste dat ik zou willen. Een testament regelen is eenvoudiger dan ik dacht. Niet dat ik zoveel bezit maar alle beetjes helpen. Samen staan we sterk!’
Lees meer op www.clintel.nl/nalaten
Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1500 wetenschappers en deskundigen.
Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org