© Stichting CLINTEL / donderdag 30 december 2021

CLINTEL jaaroverzicht
2021: veel bereikt
2022: nog veel meer te doen!

CLINTEL heeft – ondanks corona – een zeer productief jaar achter de rug. We publiceerden onze kritiek op de temperatuurcorrecties van het KNMI in een wetenschappelijk tijdschrift. Daarnaast publiceerden we een essay over het Europese klimaatbeleid (in drie talen, Engels en Spaans), we deden een klimaatpeiling via Maurice de Hond, en we maakten een prachtige krant over klimaat en klimaatbeleid. En vorige week publiceerden we nog het indrukwekkende rapport Klimaatverandering: is het wel zo erg? van Indur Goklany.

Ons internationale netwerk is dankzij de World Climate Declaration gegroeid naar ruim 960 ondertekenaars. Het is virtually certain (om een kreet van het IPCC te gebruiken) dat we in 2022 de grens van duizend ondertekenaars gaan passeren. Dit aantal is overigens niet het belangrijkste. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. We hebben nieuwe ambassadeurs erbij, onder andere in Zuid-Korea, Kroatië, Spanje en Hongarije.

Dit alles doen we nog altijd met een beperkt budget. We hebben een ‘gratis’ kantoor dankzij onze hoofdsponsor, dus onze overheadkosten zijn vrijwel nul. Iedere euro van donateurs kunnen we daardoor direct besteden aan onze projecten.

Voor deze projecten hebben we brede steun nodig vanuit de samenleving. We zien die steun groeien! Het aantal Vrienden van CLINTEL steeg naar ruim 260, waarvan 200 in Nederland en 60 verspreid over de rest van de wereld. Daarnaast zijn er honderden eenmalige donateurs. Zeer veel dank voor uw bijdragen! Zonder dat zou CLINTEL niet kunnen bestaan.

William Happer
Vanwege corona was het opnieuw vrijwel niet mogelijk om fysieke bijeenkomsten te organiseren. Dat vinden we jammer want er gaat niets boven direct contact. En meerdere initiatieven in het land staan klaar om CLINTEL Kamers te organiseren. 
Maar goed, het is niet anders en we zullen van de nood een deugd moeten maken.

Logischerwijs doen we steeds meer online wat zeker internationaal ook het meest praktisch is. Samen met onze Ierse ambassadeur Jim O’Brien hebben een hele reeks zeer interessante lezingen georganiseerd met onder andere Richard Lindzen, John Christy, Ross McKitrick, William Happer, Roger Pielke Jr en anderen. Alle lezingen staan integraal online.

Het verheugde ons zeer dat eind van het jaar de bekende natuurkundige William Happer (diende onder Bush Sr., Clinton en Trump) in Nederland onze gast was. Hij gaf een van de interessantste klimaatlezingen ooit. De lezing is te bekijken op het youtube-kanaal van CLINTEL.
Marcel interviewde Happer ook voor Café Weltschmertz en dat interview (ondertiteld) komt waarschijnlijk 1 januari online. Houd onze website clintel.nl in de gaten, daar zullen we het zeker aankondigen.

Boodschap aan wereldleiders
Guus heeft diverse zeer lezenswaardige open brieven geschreven, vaak gericht aan wereldleiders. De meest recente, n.a.v. de klimaattop in Glasgow (trilogie hier) en ook zijn kerstboodschap moet u zeker nog even lezen.

BLCKBX en Weltschmertz
In Nederland zijn we zelf ook geregeld te gast geweest (of interviewden we zelf) bij online kanalen zoals Café Weltschmertz (hierhierhier, en hier) Studio BLCKBX (hier en hier).

CLINTEL verstuurt ook persberichten naar vrijwel alle relevante media in Nederland maar we merken dat die berichten vrijwel niet worden opgepikt (met uitzondering van de Telegraaf). Gelukkig worden de alternatieve kanalen als Studio BLCKBX en Café Weltschmertz heel goed bekeken waardoor we onze boodschap toch kunnen delen. Ook sociale media zoals twitter, Linkedin en Facebook zetten we hiervoor in.

Vooruitblik naar 2022

Dit jaar verscheen het zesde IPCC-rapport en sinds het verschijnen in augustus werken we met een internationaal team van onderzoekers aan een analyse ervan. We hopen dit project begin 2022 af te ronden. U gaat er dus spoedig veel meer over horen. 

We publiceerden al wel een statement over het rapport en een interim analyse. Marcel gaf tijdens de klimaattop in Glasgow al een lezing (dag 2) over het IPCC-onderzoek bij de Heartland Conferentie die in de Schotse stad georganiseerd was.

Boeken
CLINTEL gaat samenwerken met uitgeverij succesboeken.nl en samen gaan we een selectie maken van interessante klimaatboeken. Het eerste boek wordt momenteel vertaald en het is meteen een heel interessant boek, namelijk Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom van Patrick Moore. Dit boek gaat in 2022 verschijnen.

Rechtszaak?
Zoals u ook dit jaar weer gemerkt heeft gebruiken klimaatactivisten steeds vaker de gang naar de rechter om klimaatbeleid af te dingen. Dit jaar was Shell aan de beurt en na de staat tegen Urgenda verloor het olieconcern de zaak die door Milieudefensie was aangespannen.
CLINTEL bekijkt deze ontwikkeling met argusogen. Want zich echt verdedigen deden zowel de overheid als Shell niet. We zijn daarom een team van juristen en andere experts aan het formeren om te kijken of we hier iets tegen kunnen doen. Dit is een zeer ambitieuze route waar veel meer funding voor nodig is dan we tot nu toe ter beschikking hebben. We komen in het eerste kwartaal van 2022 met een concreet plan.

Dank, dank, dank
Een (relatief) kleine organisatie als CLINTEL met een bescheiden budget kan niet zonder de inzet van vele, vele vrijwilligers en freelancers die ons voor lage tarieven bijstaan. We kunnen niet iedereen met name noemen (en zullen ook zeker mensen vergeten) maar een aantal willen we toch expliciet even noemen.
Allereerst Yvonne Rijnenberg. Zonder Yvonne zou CLINTEL op dit moment niet kunnen draaien. Wat doet ze eigenlijk niet? Website bijhouden, Facebook, Linkedin, de boekhouding, e-mails beantwoorden, post versturen. Zeven dagen in de week is ze geheel vrijwillig aan het werk voor CLINTEL. Fantastisch.
Verder het bestuur, Frank Slisser met name die de penningmeester is, onze oude en nieuwe voorzitter Kees de Groot en Karel Wakker, bestuurslid Ria Caspers.
Eduard Harinck voor zijn enorme inzet bij het verspreiden van berichten in het (internationale) CLINTEL netwerk.

Willem Joustra voor het runnen van onze website resinbeeld.nl (waar we de Regionale Energie Strategie in beeld brengen. Zie de openingsfoto die genomen is in Oss). Erwin Zwart voor de fantastische video-animaties die hij voor resinbeeld heeft gemaakt (zie bv hier)
Peter Baeten voor zijn hulp bij artikelen en de nieuwsbrieven. Lucas Bergkamp voor zijn vele interessante artikelen. Martien de Wit, Francisco Valero en Gerard Snijders voor hun vertaalwerk. Peter Dees en Maarten Bosch voor hun hulp bij de vormgeving. Hans Hofman voor zijn hulp bij de jaarcijfers. Cyril Wentzel, Frans van der Werf en Theo Wolters voor hun hulp bij de lezing van Happer.

Hoofdsponsor Niek Sandmann voor zijn financiële support voor CLINTEL. Wouter Keller eveneens voor zijn financiële steun.

En vele anderen. 

Wij wensen iedereen een goed uiteinde en een gezond en voorspoedig 2022.

Guus Berkhout

Marcel Crok 

Over CLINTEL
De stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is in maart 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar Geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Sindsdien is CLINTEL snel uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie in 36 landen met 23 ambassadeurs. CLINTEL wil een fundamentele discussie aangaan met toonaangevende wetenschappelijke organisaties over energie en klimaat.

De kortste samenvatting van de visie van CLINTEL is de World Climate Declaration met als boodschap “er is geen klimaatcrisis”. Deze declaration is inmiddels door ruim 970 wetenschappers en experts ondertekend.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2021 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org