© Stichting Clintel/woensdag 23 augustus 2023

Nobelprijs-winnaar John Clauser tekent World Climate Declaration van Clintel

John F. Clauser, de winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in 2022 voor zijn werk op het gebied van kwantummechanica, heeft de World Climate Declaration van Clintel getekend. De centrale boodschap hiervan luidt: “Er is geen klimaatcrisis”. Clauser is de tweede Nobelprijswinnaar die de Declaration tekent; dr. Ivar Giaever was de eerste. Het aantal wetenschappers en experts dat de World Climate Declaration heeft getekend groeit snel en ligt nu boven de 1600.

In juni gaf Clauser een lezing bij de bijeenkomst Quantum Korea 2023. Hij waarschuwde het publiek voor de groeiende hoeveelheid pseudo-wetenschap en misinformatie. Enkele quotes uit die lezing:

 

“Het IPCC is een van de ergste bronnen van gevaarlijke misinformatie.”

 

“Ik heb nog een tweede olifant in de kamer die ik recent heb ontdekt in verband met klimaatverandering. Ik geloof dat klimaatverandering geen crisis is.”

 

“Let op. Als je goede wetenschap verricht, kan dit je naar politiek-incorrecte gebieden leiden. Als je een goede wetenschapper bent, ga je die gebieden in. Ik ken er meerdere, die ik door tijdgebrek niet allemaal kan behandelen, maar ik kan met overtuiging zeggen dat er geen echte klimaatcrisis is en dat klimaatverandering geen extreme weerfenomenen veroorzaakt.”

 

We zijn uiteraard zeer verheugd dat een uitmuntende en vooraanstaande wetenschapper  als dr. John Clauser zich uitspreekt over dit gevoelige onderwerp. We heten dr. Clauser van harte welkom! Het is ongelooflijk moedig van John Clauser om zich als Nobelprijswinnaar hierover uit te spreken. Hij steunt onze beweging en wij zullen het voor hem opnemen als hij hierover publiekelijk wordt aangevallen.

Een tweet door Clintel hierover scoorde meer dan 200.000 views.

Lees het hele artikel: hier

Help ons aub om dit nieuws te verspreiden, door deze nieuwsbrief of het artikel door te sturen in uw eigen persoonlijke of professionele netwerk.

Wim Röst over Global Boiling: “De VN kookt over”

De Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, sprak onlangs de volgende woorden: “Het tijdperk van mondiale opwarming is ten einde, het tijdperk van mondiaal koken is begonnen”. Publicist Wim Röst heeft gereageerd op deze uitspraak door niet alleen te wijzen op de groteske overdrijving van het beeld van een kokende atmosfeer of oceaan maar ook op de juist matigende werking van onze oceanen.

“Oceanen hebben hun eigen koelingssysteem, gebaseerd op verdamping en dankzij dit systeem van ‘water-koeling’ worden oceanen nooit warmer dan jaarlijks gemiddeld 30 graden Celsius. Het H2O-molecuul en zijn belangrijkste koelingsmechanismes (verdamping, convectie van warme en vochtige lucht, en het beschaduwen van het oppervlak door tropische bewolking) voorkomen dat open oceanen een hogere jaarlijkse temperatuur krijgen dan de genoemde dertig graden. ‘Dertig graden maximaal’ is eindeloos ver van ‘global boiling’ en de reden hiervan is: ‘H2O-koeling’.”

Lees het hele artikel hier.

Eerder gaf Wim Röst een lezing over de dominante invloed van water op het klimaat. Die lezing kun je terugkijken op het Clintel-kanaal.

CO2: de mening van het Nederlandse publiek

Rob de Vos van klimaatgek.nl schreef over de Nederlandse publieke opinie mbt het nut van klimaatmaatregelen, naar aanleiding van een onderzoek door opiniepeiler Maurice de Hond. Die legde aan zijn panel de volgende stelling voor: Wat we ook doen in Nederland, het zal geen invloed hebben op de ontwikkeling van het klimaat. (Waarmee een kleine meerderheid het overigens eens was).

De Vos: “De uitkomsten van berekeningen maken duidelijk dat het Nederlandse CO2-beleid (lees: klimaatbeleid) een onmeetbaar klein effect zal hebben op de temperatuur op aarde. Verschillen tussen de laatste cijfers achter de komma zijn daarbij niet van belang.

Wat zegt dit alles over (de voorgelegde, red.) stelling? Eens of oneens is nu plotseling een rare vraag, diverse onderzoeken hebben immers aangetoond dat de stelling klopt. Kiezers van D66, GroenLinks, PvdD, Volt, PvdA en ChristenUnie zijn het in overgrote mate oneens met die stelling. Wat mankeert hen? Zijn ze niet op de hoogte van de cijfers, of willen ze het niet weten? Of vinden ze dat een reductie van 0,0003°C door het Nederlandse klimaatbeleid wél zoden aan de dijk zet?

Lees het hele artikel: hier

Ook een koel hoofd en warm hart? Word Vriend van Clintel!

Clintel is de onafhankelijke waakhond op het gebied van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. Met een koel hoofd en een warm hart komen wij op voor de belangen van  burgers en het mkb, in Nederland maar ook wereldwijd.Ook natuur en milieu profiteren, want het zogenaamde ‘groene’ beleid blijkt vaak juist gifgroen; schadelijk voor de natuur (denk aan windmolens of het verbranden van bossen in centrales), ondanks alle mooie verhalen. En het is ook nog eens onbetaalbaar.

Clintel strijdt voor rationeel beleid, betaalbare energie en energiezekerheid; van levensbelang voor onze welvaart en welzijn. Deze staan nu zwaar onder druk. Clintel opereert onafhankelijk van de overheid en haar goed gevulde subsidiepotten. Echte wetenschap baseert zich op wetenschappelijk onderbouwde stellingen, los van financiële en andere belangen en groepsdruk.

Clintel is écht afhankelijk van de steun van medestanders zoals jij. Word ook Vriend van Clintel vanaf een bijdrage vanaf 100 euro per jaar (omgerekend slechts 8,33 euro per maand). Als Vriend van Clintel ontvang je:

1) Als eerste al onze publicaties  2) Een van onze boeken als welkomstgeschenk3) Uitnodigingen voor onze bijeenkomsten (meestal gratis voor Vrienden) 4) Uitnodiging voor onze speciale bijeenkomsten voor Vrienden en grotere donateurs

Kom erbij, wees welkom en meld je aan via Vrienden van Clintel

Clintel zoekt mensen

Clintel groeit! Dat is super goed nieuws natuurlijk. Steeds meer mensen horen over het werk en de standpunten van Clintel, ondanks een boycot van de media. Recent sloot Nobelprijswinnaar natuurkunde (2022) John Clauser zich aan bij Clintel. Dat geeft onze beweging een enorme impuls.

Om de volgende stap te kunnen gaan maken, willen we ons team graag uitbreiden. We zoeken mensen met verschillende expertise. Liefst op vrijwillige basis, maar we huren zeker ook freelancers in. Het gaat om parttime functies. Voel je je aangesproken door een van onderstaande functies, stuur een e-mail met een korte beschrijving van je achtergrond en je motivatie naar office@clintel.org en we nemen z.s.m. contact met je op.

Communicatiemedewerker

We zoeken iemand die de contacten met de pers kan aanhalen, bijvoorbeeld door journalisten na te bellen als we een persbericht verstuurd hebben. Andere werkzaamheden zijn het bijhouden van onze perslijsten (zowel nationaal als internationaal), meedenken over en meeschrijven aan onze persberichten en berichtjes schrijven voor social media kanalen zoals twitter, facebook, linkedin en telegram.

Financieel medewerker

We zoeken iemand die kan helpen bij de boekhouding en bij het maken van de jaarverslagen.

Schrijvers en vertalersWe zijn altijd op zoek naar mensen die goed kunnen schrijven of vertalen. Clintel is wereldwijd actief en we publiceren dan ook in vele talen. Ervaring met schrijven over klimaat en energie is wel gewenst (bij vertalen is dat iets minder belangrijk).

Eventmanager

Clintel wil veel meer het land in en die bijeenkomsten organiseren kost tijd. We zoeken dus een manusje van alles, die makkelijk de telefoon pakt, locaties zoekt, offertes aanvraagt en ook gevoel voor marketing heeft.

KwartiermakerDe volgende stap voor Clintel is om aanzienlijk meer fondsen te gaan ophalen. Die zullen niet komen van de overheid, de Postcode Loterij of de olie-industrie. De meeste steun valt te verwachten van burgers en met name het mkb, dat door stijgende energieprijzen flink in het nauw gedreven wordt. We zoeken een kwartiermaker die vooral gaat helpen om contacten te leggen met en avonden te organiseren voor het mkb.

Nogmaals, reacties naar office@clintel.org.Stuur deze ‘vacatures’ gerust door naar potentiële kandidaten in je omgeving.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties en steun.

Marcel Crok & Guus Berkhout

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1600 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2023 Stichting Clintel.U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org