© Stichting Clintel / zaterdag 1 juli 2023

Stichting Clintel heeft met de publicatie van het boek The Frozen Climate Views of the IPCC verreweg het belangrijkste werk uit haar bestaan gepubliceerd. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van een tiental wetenschappers en experts uit het internationale Clintel-netwerk, waaronder de Canadees Ross McKitrick (bekend vanwege zijn kritiek op de hockeystick-grafiek), de Italiaan Nicola Scafetta (bekend vanwege zijn werk over de invloed van de zon op het klimaat) en Fritz Vahrenholt (bekend in Duitsland vanwege zijn boek Die Kalte Sonne).
In het boek analyseren we twee dikke delen van het laatste IPCC-rapport. In dertien hoofdstukken geven we per thema aan of het IPCC haar werk goed gedaan heeft. Kort gezegd constateren we dat het IPCC diverse ernstige fouten heeft gemaakt. De fouten gaan altijd dezelfde kant op, ze maken klimaatverandering ‘erger’. Sommige van onze bevindingen zijn ronduit schokkend omdat het IPCC zo schaamteloos te werk is gegaan. In één geval negeerde het IPCC vrijwel alle literatuur (op het gebied van schade door extreem weer) en leunde ze op één (ook nog eens foute) studie die de blijkbaar gewenste conclusie presenteerde (namelijk een geclaimde toename van schade door CO2).

Bestel het boek en steun Clintel
Niet verrassend is het boek volledig genegeerd door de mainstream media. We zullen dus geduldig moeten zijn en op de inhoud van het boek moeten blijven hameren. Vroeg of laat zal het IPCC met onze kritiek aan de slag moeten gaan.
De publicatie van het boek is gecoördineerd door de Amerikaanse auteur Andy May en de directeur en oprichter van Clintel, Marcel Crok. Zij hebben er nu voor gezorgd dat hun onderzoek ook beschikbaar is als e-book (via o.a. Bol.com) en als paperback.

Je kan een door Marcel Crok gesigneerd exemplaar van het boek bestellen bij Clintel voor 30 euro (incl. verzendkosten). Je steunt daarmee ook Clintel een klein beetje. Meer steun voor dit belangrijke project wat voor Clintel nog lang niet is afgerond is uiteraard ook van harte welkom. Dat kan met een donatie. Of word nu Vriend van Clintel en ontvang als welkomscadeau een gesigneerd exemplaar van het boek! Bij voorbaat veel dank.

Open brief Clintel aan VN-baas Guterres over IPCC-analyse

Na onze brief aan de baas van het IPCC heeft Guus Berkhout deze week een open brief verstuurd aan VN-baas Guterres. Het was al de vierde brief die we naar Guterres stuurden.

“This time we write to you for the fourth time to make you aware that an international team of scientists from the 1500-strong Climate Intelligence Foundation (Clintel) has assessed several claims from the IPCC Working Group 1 and Working Group 2 reports. Results have been summarized in Clintel’s report The Frozen Climate Views of the IPCC:

Thorough analysis by Clintel shows serious errors in latest IPCC report – Clintel 

Clintel’s report has been sent to the Chairman of IPCC, Professor Dr Hoesung Lee. The firm criticism in the letter identifies biased and invalid scientific work in the AR6 report and mentions serious lack of internal governance in IPCC.

No surprise that more and more people in the world don’t believe anymore in an “existential climate crisis”. They realize that your familiar scaring-to-death narrative is based on over-heated computer models.”

Nieuw boek van Guus Berkhout over verstikkende bureaucratie

In december publiceerde Guus Berkhout het boek Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet. De rode draad in het boek is dat het sterke verval in onze democratie alleen maar hersteld kan worden als we bereid zijn om naar het totale plaatje te kijken.
Vanuit dat totaalbeeld trakteert Berkhout de lezer met nieuwe inzichten op het gebied van 1) het onzinnige klimaatbeleid, 2) de onbetaalbare energietransitie, 3) de verstikkende bureaucratie en 4) de chaotische immigratieaanpak.

Nu is Guus terug met een vervolg, geschreven samen met mkb-expert Hans de Jongh. De titel luidt: Verstikkende bureaucratie met wortel en tak uitroeien.

In  dit boek gaan ze in op de invoering van het basisinkomen. Werken gaat weer lonen, bedrijven kunnen weer ondernemen en het plezier op de werkvloer keert terug. Een landsbestuur met bestuurlijke durf en kennis van zaken moet die hervormingen gaan uitvoeren. Het resultaat zal ons land leiden naar een nieuw tijdperk van voorspoed.

Beide boeken zijn te bestellen via Clintel.

Een echt klimaatgesprek 

Marcel Crok en Guido van der Werf, hoogleraar koolstofcyclus aan de VU, werden geïnterviewd door Jurgen Tiekstra bij De Nieuwe Wereld over het klimaatdebat. Het werd een uitermate geanimeerd maar respectvol ’twistgesprek’. Van der Werf maakt zich zorgen over het klimaat en probeert als wetenschapper daar ook naar te handelen (vliegt bijvoorbeeld niet of zo min mogelijk naar conferenties). In het gesprek proberen de heren erachter te komen waarover ze het eens zijn, waarover oneens en waarom. Een goed gesprek over klimaat is dus wel degelijk nog mogelijk!

Bekijk het hele interview hier.

Steun Clintel, ook als je er niet meer bent

Dankzij betrokken medestanders zoals jij, kunnen we onze strijd voor een rationele kijk op klimaat en klimaatbeleid voortzetten. Het vergt een lange adem en vereende krachten. Nu, met het oog op onze klimaatzaak, maar zeker ook in de toekomst. Wist je dat je, ook als je er niet meer bent, Clintel kunt blijven steunen? Het kan door Clintel te benoemen in je testament.

‘Toen ik hoorde dat ik Clintel ook zo kan helpen, kwam ik meteen in actie’, zegt een van de vaste vrijwilligers van Clintel. ‘Ik heb geen partner of kinderen en de familiebanden zijn verwaterd. Als ik niks doe en geen wettelijke erfgenamen (familie) meer heb, vervalt mijn erfenis aan de staat! Het laatste dat ik zou willen. Een testament regelen is eenvoudiger dan ik dacht. Niet dat ik zoveel bezit maar alle beetjes helpen. Samen staan we sterk!’

Lees meer op www.clintel.nl/nalaten

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend ruim 1500 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org